Въоръжени сили на Суверенния Малтийски орден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въоръжени сили на Суверенния военен орден на Хоспиталиерите на св. Йоан Йерусалимски от Родос и Малта
Corpo speciale volontario ausiliario dell'Esercito dell'Associazione dei Cavalieri Italiani del Sovrano Militare Ordine di Malta
Символът на Въоръжените сили на Ордена
Видове ВС
Сухопътни войски
Военновъздушни сили
Ръководство
СедалищеМалтийски дворец, Рим
ГлавнокомандващМарио Фина
Личен състав
Редовниоколо 100
История
Основаване20 март 1876
Въоръжени сили на Суверенния Малтийски орден в Общомедия

Въоръжените сили на Суверенния Малтийски орден (на италиански: Corpo speciale volontario ausiliario dell'Esercito dell'Associazione dei Cavalieri Italiani del Sovrano Militare Ordine di Malta) са доброволна помощна организация в Италианската армия, принадлежаща на Суверенния Малтийски орден[1].

Войници на Суверенния Малтийски орден

История[редактиране | редактиране на кода]

Корпусът е създаден на 20 март 1876 като първа стъпка на сътрудничество между Кралство Италия и Малтийския орден в областта на здравеопазването (най-вече по отношение на ранените по време на война). Конвенцията е подписана от министъра на войната на Кралство Италия генерал Емилио Фереро и принц Марио Киджи Албани дела Ровере. През 1884 г. на Корпуса дадени казарма и болница (Baracca Ospedale), първите четири мобилни болници и болнични влакове на Ордена, като всеки влак има 23 коли и е в състояние да помогне на 200 ранени. През 1909 г. на Корпуса официално става специален орган на италианската армия, като оттогава носят италианска униформа. Помагат на италиански войници през Итало-турската войнa и Първата световна война[2].

В резултат на клауза, съдържаща се в Мирния договор между Италия и Съюзниците, подписан в Париж 10 февруари 1947, Италианските ВВС дават на Корпуса самолет Savoia-Marchetti S.M.82, който лети с отличителните знаци на Ордена. По-късно самолетът участва в много спасителни операции. След войната Корпусът се отличава в хуманитарни операции като земетресението в Агадир (Мароко) през 1960, в Тоскана (1971), Фриули (1976), в наводненията при разливането на река По (1976), в земетресенията в Кампания (1980), Умбрия-Марке (1997), Молизе, Пулия (2002), Абруцо(2009). Въоръжените сили на Малтийския орден участват и в мироопазващите мисии в Албания през 1999 и Косово през 2005 г. От 1991 г. армейски корпус на Суверенния Малтийски орден, участва в поддържането на мира на територията на бивша Югославия[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Uradna spletna stran
  2. Ordinedimaltaitala.org – Corpo Militare: Storia
  3. Ordinedimaltaitala.org – Corpo Militare: Storia