Въоръжени сили на Кипър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Армия на Кипър)
Въоръжени сили на Кипър
Εθνική Φρουρά
Знаме на Генералния щаб на Националната гвардия
Ръководство
СедалищеНикозия
Министър на отбранатаХараламбос Петрид
Началник-щабДимокритос Зервакис
Личен състав
Редовни12 000
Призивна възраст18 – 50 г.
Наборна служба14 месеца
Финанси
Бюджет350 млн. евро
Процент от БВП1,8%
Чуждестранни доставчици Израел
 САЩ
 Великобритания
 Германия
 Русия
 Гърция
 Франция
 Бразилия
 Сърбия
Въоръжени сили на Кипър в Общомедия

Националната гвардия на Кипър (на гръцки: Εθνική Φρουρά) се наричат въоръжените сили на Република Кипър. В състава им влизат военновъздушни, сухопътни, военноморски и специални части, като е силно интегрирана със своите военновременни резерви от първа и втора линия, а също и граждански агенции и паравоенни части.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно чл. 129 и чл. 132 на Конституцията на Република Кипър от 1960 г., веднага след обявавяване на независимостта са създадени и Въоръжените сили (ВС) на страната. Първоначално тяхната численост е 2000 души, от които 60% кипърски гърци и 40% кипърски турци. Военната служба не е била задължителна.

След събитията от 19631964 г. кипърските турци напуската ВС. Едновременно с това в Кипър са разположени гръцки войски с численост около 12 000 души (1 дивизия), които остават на остроова до 1967 г.

През 1963 г. е създаден Смесеният специален щаб, който през 1964 г. е преименуван на Главен щаб на Националната гвардия. През юни същата година е приет Законът за националната гвардия, с който е въведена задължителна военна служба и така започва създаването ВС на Кипър.

Първоначално Националната гвардия е попълнена с гръцки офицери и кипърски доброволци.

През август 1964 г. ВС на Кипър влизат в първата си битка – отблъскват въздушните нападения на турските ВВС в района на Тилирия и залива Ксерос. През 1967 г. се справят с ново предизвикателство – кризата в района на Кофинос.

През юли 1974 г. части от състава на Националната гвардия са използвани от гръцката хунта в преврата срещу президента на Кипър архиепископ Макариос, но по-голямата част от състава се обявява в защита на държавния ред. Това противопоставяне вътре в Националната гвардия води до понижаване на дисциплината и бойната готовност и като резултат ВС на страната не могат да дадат адекватен отпор на турското нашествие на острова, започнало на 20 юли 1974 г. под претекст, че защитава кипърските турци и конституционния ред.

По време на двете фази на турската инвазия, 2023 юли 1974 г. и 1419 септември 1974 г., за първи път влизат в реални сражения с агресора в района на Кериня и Никозия, като му нанасят значителни загуби в жива сила и бойна техника. Оттогава до днес Националната гвардия на Кипър е в постоянна бойна готовност и изпълнява задачи по защита на националната сигурност на страната.

Освен чисто военните си задължения ВС участват и в чисто граждански мероприятия – гасене на пожари, оказване на помощ при природни бедствия, кръводаряване и др.

Емблемата на Националната гвардия на Република Кипър представлява двуглав орел, разположен на жълт фон върху щит. На гърдите си орелът има малък щандарт с бял равнораменен кръст върху синьо поле. В горната част на щита има надпис на гръцки език „ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ“ (НАЦИОНАЛНА ГВАРДИЯ). Двуглавият орел още от древността е бил мистичен символ на елинизма – защитник на Зевс. Като символ на властта е бил използван във Византия и изобразява господството на византийските императори над 2 континента (Азия и Европа). Двете глави са насочени наляво и надясно, което показва, че императорската власт наблюдава и двата континента. Равнораменният кръст, разположен на син фон, изобразява християнският характер на властта.

Организация и състав[редактиране | редактиране на кода]

Национална гвардия[редактиране | редактиране на кода]

Организационно Националната гвардия е сведена в 3 вида въоръжени сили – Сухопътни войски (СВ), Военновъздушни сили (ВВС) и Военноморски сили (ВМС).

Сухопътни войски[редактиране | редактиране на кода]

Според това, каква роля имат в съвременния бой, Сухопътните войски се делят на 2 вида – род войски и служби. Разликата между тях се състои в това, че родовете войски участват пряко в бойните действия, а службите осигуряват воденето на бойните действия. Родовете в СВ са пехота, бронетанкови войски, артилерия, инженерни войски и свързочни войски, а службите са техническа, снабдяване и превоз, бойни материали, медицинска, наборна, финансова, преводачи, музика и информатика.

Национална гвардия на Република Кипър:

  • 1-ва Пехотна дивизия (Πρώτη Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ)
  • 2-ра Пехотна дивизия (Δευτέρα Μεραρχία Πεζικού (ΙΙ ΜΠ)
  • 4-та Пехотна бригада (Τετάρτη Ταξιαρχία Πεζικού (ΙV ΤΑΞΠΖ)
  • 20-а Бронетанкова бригада (Εικοστή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ)
  • 3-та Бригада за поддръжка (Τρίτη Ταξιαρχία Υποστήριξης (ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ)
  • Артилерийско командване (Διοίκηση Πυροβολικού (ΔΠΒ)
  • Флотско командване (Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ)
  • Авиационно командване (Διοίκηση Αεροπορίας (ΔΑ)

Пехота[редактиране | редактиране на кода]

Пехотата в състава на Националната гвардия на Кипър е организирана в 2 пехотни дивизии (1 пд, 2 пд), 2 пехотни бригади (4 пбр, 8 пбр) и 1 бригада за поддръжка (3 брп). Пехотата е основният род войски в състава на СВ.

Бронетанкови войски[редактиране | редактиране на кода]

Бронетанковите войски в състава на Националната гвардия на Кипър са организирани в 1 бронетанкова бригада (20 бртбр). Бригадата е на директно подчинение на ГЩ на НГ.

Емблемата на бронетанковите войски (20 брбр) представлява щит с жълто обрамчване. На зелен фон е изобразен стрелящ с лък кентавър, а в краката му е изобразен о. Кипър. В горната част на щита има надпис на гръцки: „ΥΠΟ ΣΚΙΗ“ (На сянка). Девизът е заимстван от Херодот („История“, гл. 226).

Артилерия[редактиране | редактиране на кода]

Артилерията в състава на Националната гвардия на Кипър е организирана в Командване на артилерията. Това решение е наложено от географските дадености на страната (малка територия). Основната организационна единица е артилерийският дивизион. Командването на артилерията има на въоръжение:

  • буксируеми 100 мм оръдия;
  • буксируеми 105 мм гаубици;
  • буксируеми 128 мм РСЗО;
  • буксируеми 155 мм оръдия от типа TRF 1

Емблемата на Командването на артилерията представлява щит с черно обрамчване. На черен фон са изобразени 2 кръстосани оръдия и вертикално върху тях ракета. В горната част на щита има надпис на гръцки: „ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ“ (Силни чрез знание). Кръстосаните оръдия са символ на полевата артилерия, а ракетата – на зенитната артилерия. Черният цвят е символ на гръцката артилерия още от 1914 г. Емблемата се носи от всички военнослужещи от състава на командването.

Военни звания в Националната гвардия на Кипър[редактиране | редактиране на кода]

Офицерски състав
Висши офицери Старши офицери Младши офицери
генерал-майор бригаден генерал полковник подполковник майор капитан старши лейтенант лейтенант
υποστράτηγος ταξίαρχος συνταγματάρχης αντισυταγματάρχης ταγματάρχης λοχαγός υπολοχαγός ανθυπολοηαγός
OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF-1
Кандидатофицерски състав
младши лейтенант младши лейтенант (ΟΡ)
ανθυπστπιστής ανθυπστπιστής
WO-1 WO-1
Сержантски състав
старшина старши сержант сержант младши сержант ефрейтор редник
αρχιλοχίας επιλοχίας λοχίας δεκανέας υποδεκανέας στρατιώτης
OR-9 OR6-8 OR6-7 OR-6 OR-5 OR-1

Военновъздушни сили[редактиране | редактиране на кода]

Командване на авиацията

Командването на авиацията на Република Кипър е създадено през декември 1963. През 1964 г. са развърнати 2 дивизиона за аеродрумна защита, 3-ти дивизион за ранно предупреждение и 1 авиоескадрила (6 самолета и 2 вертолета). През 1967 г. е развърнат 4-ти дивизион за ранно преупреждение. Авиоескадрилата е реорганизирана и превъоръжена през 1968 г., като е закупен допълнително 1 транспортен самолет (C-45). Командването на авиацията взема дейно участие в отблъскванто на турската агресия през 1974 г.

Командването на авиацията има на въоръжение:

  • вертолети за борба с бронетанкови цели от типа SA – 342L1 GAZELLE;
  • системи за ПВО ATLAS и MANPAD;
  • система за ПВО SKYGUARD (по стандарта на Кипър „Офелос“);
  • оръдия за ПВО OERLIKON.

През 1995 г. е развърнат Център за координация, поиск и спасяване (ЦКПС), който изпълнява задачи по поисково-спасителни работи в зоната на FIR Никозия. ЦКПС разполага със следната спасителна техника:

  • 2 самолета тип PC-9 от състава на Националната гвардия;
  • 1 самолет тип ISLANDER от състава на Националната гвардия;
  • 1 самолет тип ISLANDER от състава на Националната полиция;
  • 2 вертолета тип BELL от състава на Националната гвардия;
  • 2 вертолета тип BELL от състава на Националната полиция;
  • 2 патрулни катера от състава на Националната гвардия;
  • 8 патрулни катера от състава на Пристанищния корпус и Бреговата охрана.

Емблемата на Командването на авиацията представлява щит със синьо обрамчване. На бял фон са изобразени 2 сини кръг с общ център, а в центъра – географското изображение на о. Кипър със стъпил върху него орел. В горната част на щита има надпис на гръцки: „ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ“ (Винаги владей във висините!).

Сините кръгове на бял фон са международните цветове на кипърската бойна авиация. Орелът символизира сила и господство във въздуха. Емблемата се носи от всички военнослужещи от състава на командването.

Военноморски сили[редактиране | редактиране на кода]

Командване на флота

Емблемата на Командването на флота представлява щит с черно обрамчване. На бял фон са изобразени котва, кръст, тризъбец, гръцкото и кипърското знаме. В горната част на щита има надпис на гръцки език „ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ“ (Командване на флота). Котвата и тризъбецът са символи, изконно свързани с морето. Кръстът символизира християнството (религията, изповядана в Кипър). Знамената на Гърция и Кипър символизират неделимата връзка между двете държави. Емблемата се носи от всички военнослужещи от състава на командването.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]